dimarts, 12 de setembre del 2017

Hàbits i Rutines

HÀBITS I RUTINES

Tornem a l'escola!!


Benvinguts al curs 2017-2018

Imatge relacionadaEn l'entrada del blog d'avui, us donem la benvinguda a aquest nou curs parlant dels hàbits i rutines. Els infants que comencen l’escola, es poden mostrar: emocionats, nerviosos, desconcertats,... i d’altres sentiments i emocions que haurem d’anar gestionant.

Començar l’escola implica posar-nos al dia en hàbits i rutines. Fet que pot ser complicat pels petits que comencen l’escolarització, però també pot ser també una tasca difícil pels altres no tan petits, degut a tants dies de descans.


Els infants necessiten l’adquisició d’hàbits i rutines, però és important tenir present que l’objectiu prioritari en l’educació i desenvolupament del nen, és l’autonomia personal. Es considera autònom aquells infants que són capaços de realitzar sense ajuda, les activitats pròpies de la seva edat.


Tenint present això, com podem aconseguir aquesta autonomia i que els més petits vagin adquirint i interioritzant aquests hàbits per tal de transformar-los en rutines?

-         
          Primer és prioritari conèixer quins són els hàbits a ensenyar. La norma general ens diu que tot allò  que no posi en risc la seva seguretat, hauria de fer-lo ell sol. Com a guia, ens poden servir els           següents hàbits:

1.  Higiene: tot allò que es refereix a la seva cura personal. Com poden ser el control d’esfínters, rentar-se les mans sols, rentar-se les dents, pentinar-se, ...

2.   Vestimenta: posar-se els pantalons, mitjons, abric... I desvestir-se guardant-ho al seu lloc adequat. També s’aconsella que de tant en tant, els infants puguin escollir la seva pròpia indumentària.

3.  Menjar: menjar sols, utilitzar els coberts, respectar les normes bàsiques d’educació a la taula, posar i treure la taula, preparar-se el berenar...

4.   Vida en societat:  hàbits referents a la relació amb els altres. Saludar a gent coneguda, escoltar, demanar perdó, donar les gràcies, respectar torns en els jocs, demanar les coses si us plau, ordenar les seves coses, ...


Però... com els ensenyem?


                               És necessari decidir què li exigirem (segons l’edat de l’infant):

o   Anar tots a una: no val que el pare exigeixi i la mare no, o al revés.

o   Preparar el necessari, roba, joguines o allò que volem que aprengui

Explicar què ha de fer i com ho ha de fer

o   De manera molt clara , concisa i amb poques paraules donant-li seguretat. Per exemple: “seràs un nen gran i a partir d’ara et rentaràs les dents tú sol que ho faràs molt bé.”

o     Els pares haurien de fer-ho primer ja que són el principal model dels nens.

o     Demanar que ens ho repeteixin per tal de veure que ho han entès





Resultat d'imatges de inici de cursS’aconsella, finalment, que tots els pares i mares amb il·lusió, s’involucrin en l’aprenentatge dels seus fills i filles. Per tal que puguin anar assolint, segons la seva edat, tots els objectius proposats. 

D’aquesta manera, estarem comunicant als nostres infants, el nostre interès per tal d’ajudar-los a tenir un bon rendiment escolar.












Per saber-ne una mica més, us deixem el següent enllaç:


El gabinet psicopedagògic les portes obertes per qualsevol dubte o inquietud que pugui sorgir.



Gràcies per la vostra atenció i fins la propera!!


Gabinet psicopedagògic