dijous, 10 de setembre del 2020

MAMA,PAPA... TINC POR AL COVID.

 

COM GESTIONAR LES PRECAUCIONS I COM APRENDRE A VIURE AMB LA COVID-19

  

Benvolguts pares i mares, 

ens complau saludar-vos en aquest curs 20-21 que comença,

La primera entrada del nostre blog no podia ser una altra que el tema que durant aquests darrers mesos s'ha instal·lat en les nostres vides, la COVID-19. Vivim temps d'incertesa i sentim probablement una falta de control que fa que experimentem aquella emoció que a vegades, ens consta tant de controlar. La por.

La por és una emoció que forma part de nosaltres però que sovint tendim a interpretar-la com a negativa, no obstant, ens ajuda a protegir-nos de qualsevol perill. Pel que és una emoció totalment adaptativa, però què passa quan ens deixem emportar per la por?

Hem viscut un confinament i un canvi de vida del que ens hem hagut d’adaptar a mesura que anaven passant els dies i pel qual molts de nosaltres no estavem preparats. Ara, sortim d’aquest confinament i ens hem d’enfrontar al món exterior. Tornem a les rutines, i també, tornem a l’escola. Però la tornada a l’escola serà molt diferent, amb tot de mesures de protecció que impliquen canvis i restriccions. 

Per tot això, és totalment comprensible que els nostres fills/es puguin experimentar sentiments d’angoixa o inclús de por davant la incertesa de tornar a començar la rutina i també, puguin sentir la por a contagiar-se. 

La por la podem aprendre de moltes maneres però una d'elles és a través del llenguatge, del que escoltem dir i com observem que les persones del nostre voltant viuen les circumstàncies. 

Per tant, com podem transmetre als nostres fills un model d'afrontament segur gestionant correctament aquesta situació?

- Normalitza la situació a través de frases com "entenc que tinguis por" , " tot això és nou i difícil".  Intentar utilitzar un llenguatge adaptat a la seva edat i coneixement. Parlant amb calma i transmetent tranquilitat oferint sempre un espai perquè comparteixi les seves pors. És normal que preguntin si poden tenir el virus o si es poden contagiar, podem explicar que la majoria de persones es senten com si tinguessin un constipat normal, i que això ho han passat i superat moltes vegades. 

- Intentar evitar que mirin les notícies, sobretot els més petits. La situació d'excepció sanitària que vivim implica que la informació que rebem a vegades sigui excessiva. 

- Evitar fer referència a les persones que estiguin molt malaltes o hagin mort

- Transmetre responsabilitat ajudant-los a tenir les pautes de protecció clares i remarcant que si són responsables, seran ells qui tinguin  el control de la situació i sentiran poc a poc l'escolacom un espai segur. 

En conclusió, el més important és que intentem mantenir una actitud positiva davant la situació. Si nosaltres ens mostrem irritables, tristos o sentim una gran por, ells tindran més dificultats per gestionar les seves emocions. No és una situació normal, així que les mesures que hem de prendre són més extraordinàries: més d'amor i més de paciència


i... com a NOVETAT! estrenem l'espai PREGUNTES/RESPOSTES!!!

Clicant AQUÍ trobareu una pàgina web en la que podeu fer preguntes (serà sempre de forma anònima) sobre allò que us preocupi o no tingueu clar del tema que hem tractat al blog, la por. Es respondran doncs, només les preguntes que tinguin a veure amb el tema que ocupa l’entrada del blog. 

Les respostes de les preguntes es contestaran i es penjaran a la següent entrada del blog. 

moltes gràcies!

us desitjem un molt bon curs 2020-21,


Gabinet psicopedagògicCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada