COM GESTIONAR LES PRECAUCIONS I COM APRENDRE A VIURE AMB LA COVID-19
Benvolguts pares i mares,
ens complau saludar-vos en aquest curs 20-21 que comença,
La primera entrada del nostre blog no podia ser una altra que el tema que durant aquests darrers mesos s'ha instal·lat en les nostres vides, la COVID-19. Vivim temps d'incertesa i sentim probablement una falta de control que fa que experimentem aquella emoció que a vegades, ens consta tant de controlar. La por.
La por és una emoció que forma part de nosaltres però que sovint tendim a interpretar-la com a negativa, no obstant, ens ajuda a protegir-nos de qualsevol perill. Pel que és una emoció totalment adaptativa, però què passa quan ens deixem emportar per la por?
Hem viscut un confinament i un canvi de vida del que ens hem hagut d’adaptar a mesura que anaven passant els dies i pel qual molts de nosaltres no estavem preparats. Ara, sortim d’aquest confinament i ens hem d’enfrontar al món exterior. Tornem a les rutines, i també, tornem a l’escola. Però la tornada a l’escola serà molt diferent, amb tot de mesures de protecció que impliquen canvis i restriccions.
Per tot això, és totalment comprensible que els nostres fills/es puguin experimentar sentiments d’angoixa o inclús de por davant la incertesa de tornar a començar la rutina i també, puguin sentir la por a contagiar-se.
La por la podem aprendre de moltes maneres però una d'elles és a través del llenguatge, del que escoltem dir i com observem que les persones del nostre voltant viuen les circumstàncies.
Per tant, com podem transmetre als nostres fills un model d'afrontament segur gestionant correctament aquesta situació?
- Normalitza la situació a través de frases com "entenc que tinguis por" , " tot això és nou i difícil". Intentar utilitzar un llenguatge adaptat a la seva edat i coneixement. Parlant amb calma i transmetent tranquilitat oferint sempre un espai perquè comparteixi les seves pors. És normal que preguntin si poden tenir el virus o si es poden contagiar, podem explicar que la majoria de persones es senten com si tinguessin un constipat normal, i que això ho han passat i superat moltes vegades.
- Intentar evitar que mirin les notícies, sobretot els més petits. La situació d'excepció sanitària que vivim implica que la informació que rebem a vegades sigui excessiva.
- Evitar fer referència a les persones que estiguin molt malaltes o hagin mort.
- Transmetre responsabilitat ajudant-los a tenir les pautes de protecció clares i remarcant que si són responsables, seran ells qui tinguin el control de la situació i sentiran poc a poc l'escolacom un espai segur.
En conclusió, el més important és que intentem mantenir una actitud positiva davant la situació. Si nosaltres ens mostrem irritables, tristos o sentim una gran por, ells tindran més dificultats per gestionar les seves emocions. No és una situació normal, així que les mesures que hem de prendre són més extraordinàries: més d'amor i més de paciència.
i... com a NOVETAT! estrenem l'espai PREGUNTES/RESPOSTES!!!
Clicant AQUÍ trobareu una pàgina web en la que podeu fer preguntes (serà sempre de forma anònima) sobre allò que us preocupi o no tingueu clar del tema que hem tractat al blog, la por. Es respondran doncs, només les preguntes que tinguin a veure amb el tema que ocupa l’entrada del blog.
Les respostes de les preguntes es contestaran i es penjaran a la següent entrada del blog.
moltes gràcies!
us desitjem un molt bon curs 2020-21,
Gabinet psicopedagògic
This post is very thoughtful and true. COVID-19 has changed our lives and brought a lot of fear but it good to remember that fear can also help us stay safe. Going back to school with new rules is not easy but we can face it together with care and courage.
ResponEliminaI’m working on my thesis and need some guidance. I’ve reached the point where I have to write the literature review thesis section, but I’m not sure how to begin. How do you choose which sources to include? Do you just summarise them, or also give your opinion? I want to do it the right way and avoid basic mistakes. If you’ve already done this part, can you share how you approached it? Any tips or examples would be really helpful. I’m open to all suggestions—just want to get it right!